* * * * * * *
فعالسازی دسترسی ۲-مرحلهای به کاربری گوگل
حالا که متوجه شدیم ورود دو مرحلهای به حساب کاربری چیست و چه مزیتهایی دارد، بیایید ببینیم چطور میتوان این ویژگی را برای حساب کاربری گوگل فعال کرد:
۱) به این لینک بروید: Google Accounts
نام کاربرى و کلمه عبور گوگلتان، که اکثراً همان آدرس Gmail و پسوردش است را وارد کنید.
۲) در صفحهی Account Settings زیر بخش Signing in گزینه ۲-Step Verification وجود دارد که اگر قبلاً فعال نشده باشد، در حالت Off میباشد.
۳) وقتی روی گزینه ۲Step Verification کلیک میکنید، کار فعال سازی این ویژگی با کلیک روی دکمه Start setup آغاز مىشود:
۴) در مرحله اول عملیات فعالسازی شما باید یک شماره تلفن را به حساب کاربری گوگل لینک کنید.
برای این کار شما یک شماره تلفن وارد میکنید، گوگل یک کد به آن شماره ارسال میکند و شما با اعلام کد ارسالی ثابت میکنید که شماره داده شده در اختیار خودتان است.
ارسال کد میتواند از طریق ارسال SMS انجام شود یا از طریق تماس صوتى و خوانده شدن صوتى کد.
۵) بعد از وارد کردن شماره تلفن، کد دریافتى را در کادر مربوطه تایپ کنید:
۶) مرحله سوم عملیات فعالسازی عبارت است از معرفی یک کامپیوتر مورد اعتماد.
اگر شماره سیم کارتی را که به گوگل معرفی کردید، به هر دلیلى از دست بدهید، دیگر امکان دریافت کد امنیتى ارسالى را نخواهید داشت، و این بدین معناست که دسترسى به حساب کاربرى تان را از دست خواهید داد. البته جاى نگرانى نیست و راهکارهایى براى این موضوع وجود دارد.
یکى از راهها معرفى کامپیوترهاى مورد اعتماد است. اگر در حال حاضر کار فعال سازى را روى کامپیوتر شخصى خودتان انجام مى دهید، پس همین حالا میتوانید اولین کامپیوتر امن را به گوگل معرفى کنید، براى این کار کافیست گزینه Trust this computer را مارکدار کنید.
٧) در مرحله آخر عملیات فعال سازى ورود ٢مرحلهای به حساب کاربری گوگل، کافیست با کلیک روی گزینه Confirm تنظیمات را تایید کنید:
٨) بعد از تایید باید توجه داشته باشید که حالا دسترسى به حساب کاربرى گوگلتان دیگر فقط با وارد کردن نام کاربری و کلمه عبور امکان پذیر نیست و در یک لایه اضافی شما مجبورید یک کد امنیتی که گوگل در هر بار ورود در اختیارتان قرار میدهد را هم وارد کنید.
این موضوع در مورد اپلیکیشنهایی که از حساب کاربری گوگل استفاده میکنند هم صدق میکند.
یعنی اگر اکانت گوگل خود را به اپلیکیشنهایی مثل Mail، Calendar و… خصوصاً روی سیستمعاملهای غیراندرویدی (مثل iOS روى iPhone یا iPad) مرتبط کرده باشید، حالا با فعالسازی ورود دو مرحلهای، دسترسی این برنامهها که فقط نام کاربری و کلمه عبورتان را در اختیار دارند به حساب کاربری گوگل قطع خواهد شد. البته براى این موضوع هم راهکارى تعبیه شده است.
این راهکار بطور خلاصه این است که بجاى کلمه عبور، گوگل یک کد مخصوص امن براى اپلیکیشن منتخب به شما میدهد که با وارد کردن آن بجای کلمه عبور، اپ مزبور به حساب کاربری دسترسی خواهد داشت.
بعد از فعالسازی، گوگل هم این موضوع را گوشزد میکند و از شما میخواهد تا در صورت تمایل همین حالا نسبت به بازارتباط دادن برنامههای کاربردیتان به حساب کاربری گوگل اقدام کنید.
در این مرحله از آموزش من فعلاً از این بخش با کلیک روی Do this later مىگذرم اما در ادامه آنرا به تفصیل توضیح خواهم داد:
حالا ویژگی دسترسی ۲-مرحلهای به کاربری گوگل برایتان فعال شده است.
برای دسترسی به کد امنیتی علاوه بر گرفتن کد از طریق تماس صوتی یا پیامک، راهکارهای دیگری هم وجود دارد. همچنین شما میتوانید در بخش تنظیمات، دسترسی اپلیکیشنهای مختلف و نیز کامپیوترهای مورد اعتمادتان را مدیریت کنید، و یا حتى برای دسترسی امن به اکانتتان یک کلید سخت افزاری بسازید.
* * * * * * *
تنظیمات دسترسى ٢-مرحلهای به حساب کاربری گوگل
کدهای امنیتی
همان گونه که پیش از این اشاره شد، برای دریافت کد امنیتی دسترسی، چند راه وجود دارد، یکی از راهها دریافت کد از طریق SMS است. در بخش تنظیمات و زیربخش Verification Codes گزینه Primary way you receive codes وجود دارد که در جلوى شماره تلفن با کلیک روى گزینه Edit میتوانید، شماره داده شده را تغییر دهید و در بخش Codes sent via میتوانید روش پیش فرض دریافت کد امنیتی را تغییر دهید (ارسال پیامک یا تماس صوتی).
در تصویر بالا، در قسمت سمت راست، یک دکمه Turn off دیده مىشود که هر زمان میتوانید ویژگی دسترسی ۲-مرحلهای را از این قسمت فعال یا غیرفعال کنید.
اپلیکیشن دریافت کد امنیتی
غیر از دریافت کد امنیتی از طریق اساماس یا تماس صوتی، یکی دیگر از راههای دریافت کد امنیتی، نصب یک اپلیکیشن یا برنامه کاربردی اختصاصی است. این بدین معناست که بجای اینکه در انتظار دریافت کد امنیتی از طریق پیامک یا تماس تلفنی بمانید، یک برنامه روی گوشی خود خواهید داشت که با باز کردن آن، کد امنیتی را خواهید دید.
برای فعالسازی این قابلیت و دریافت کد از طریق اپلیکیشن، در پایین صفحه تصویر بالا، در بخش Get codes via our mobile app instead روى دکمه Switch to app کلیک کنید.
استفاده از اپلیکیشن، از بهترین راههای دریافت کد امنیتى محسوب مى شود، چرا که اگر در محلى باشید که موبایلتان آنتن هم نداشته باشد، باز قادر خواهید بود تا کد امنیتی دسترسی را دریافت کنید.
در مرحله اول برای دریافت اپلیکیشن لازم است که نوع تلفن همراه خود را از بین گوشیهای اندرویدی، آیفون و بلکبری انتخاب کنید:
با انتخاب نوع گوشی لینکی به شما داده میشود تا از طریق آن برنامه Google Authenticator را دانلود و روى گوشى هوشمند خود نصب کنید. (شما همچنین مى توانید با جستجوى نام برنامه در استور مربوط به گوشى تان، آنرا پیدا کرده و نصب کنید)
حالا اپلیکیشن را روى گوشى باز کنید، روى گزینه Set up account کلیک کنید، دکمه Scan a barcode را بزنید و بارکد نمایش داده شده روى صفحه مانیتور را با تلفن همراه تان اسکن کنید. حالا کد ۶رقمى نمایش داده شده روى گوشى را در انتهاى صفحه تنظیمات وارد کنید.
بدین ترتیب از این پس، برنامه، کدهاى امنیتى مختص به حساب کاربرى شما را براى دسترسى به اکانت گوگل تان تولید خواهد کرد.
راههاى پشتیبان براى دریافت کدهاى امنیتى
وقتى که به هر دلیلى راههاى اصلى دریافت کد امنیتى امکان پذیر نباشد، لازم است که از راههاى پشتیبان استفاده کنید.
یکى از راهها معرفى شماره تلفنهای پشتیبان است تا اگر شماره اصلی در دسترس نبود، بتوان از شمارههای پشتیبان استفاده کرد.
برای فعال سازی این راه در بخش Backup numbers شمارههای پشتیبان را معرفی کنید.
پیشنهاد میکنم حتماً حداقل یک شماره پشتیبان داشته باشید.
اما اگر در موقعیتی هستید که به هیچ وجه همراه داشتن تلفن همراه برای دریافت پیامک یا استفاده از اپلیکیشن امکان پذیر نیست، میتوانید تعدادی کد امنیتی را که گوگل در بخش Backup codes در اختیارتان قرار میدهد یادداشت کرده یا پرینت بگیرید و با خود همراه داشته باشید، تا در مواقع لزوم آنها را برای ورود استفاده کنید.
کلمه عبور مخصوص نرم افزارها و اپلیکیشنها
وقتی دسترسی ۲-مرحلهای را فعال میکنید، بعضی از نرم افزارها و اپلیکیشنها در دسترسی به اکانت گوگل به مشکل بر میخورند. از این برنامهها میتوان به Mail روی آیفون و آیپد و مک بوک و همچنین نرم افزار Microsoft Outlook اشاره کرد. اگر بخواهید حساب کاربری گوگلتان را به این نرمافزارها متصل کنید تا مثلاً ایمیلهایتان را از طریق آنها مدیریت کنید، بعد از فعالسازی ورود ۲مرحلهای دیگر با وارد کردن نام کاربری و کلمه عبور این کار امکان پذیر نیست، چرا که حالا شما یک لایه امنیتی دیگر هم دارید. برای رفع این مشکل باید از کلمه عبور ۱۶ رقمی مخصوص نرمافزارها استفاده کنید.
یعنی بعد از وارد کردن نام کاربری اکانتتان بجای وارد کردن کلمه عبور معمولی که خودتان تعریف کردهاید، یک کد ۱۶ رقمی از گوگل میگیرید و آنرا در نرم افزارها وارد میکنید. این پسورد از بخش App-specific Password قابل دریافت هستند.
برای گرفتن کلمه عبور مخصوص برنامهها، لازم است که نوع اپلیکیشن و نوع دیوایس یا ابزارتان را مشخص کنید تا پس از کلیک روی دکمه Generate یک کلمه عبور مخصوص در اختیارتان قرار گیرد.
کامپیوترهای ثبت شده
همان طور که قبلاً هم اشاره شد، شما میتوانید کامپیوترهای امنتان را به گوگل معرفی کنید تا روی آنها دیگر نیازی به وارد کردن کد امنیتی نباشد. مثلاً اگر لپتاپ شخصیتان را بعنوان کامپیوتر مطمئن به گوگل معرفی کنید، روی آن در هنگام ورود به جیمیل از شما درخواست وارد کردن کد امنیتی نمیشود.
در بخش تنظیمات دسترسی ۲-مرحلهای، زیر سربرگ Registered Computers میتوانید کامپیوترهای ثبت شده را مدیریت کنید.
در این بخش اگر کامپیوتری را که در حال حاضر از طریق آن، بخش تنظیمات را پویش میکنید، قبلاً ثبت نکرده باشید، با کلیک روی دکمه Register This Computer میتوانید بعنوان کامپیوتر مطمئن معرفی کنید.
کلیدهای امنیتی سختافزاری
یکی از راههای دسترسی امنتر به حساب کاربری گوگل، ساخت یک کلید امنیتی سخت افزاری است. در این روش، بجای وارد کردن کد امنیتی، بایستی یک کلید سخت افزاری را به کامپیوتر متصل کنید. کلید سخت افزاری یک فلش مموری قابل حمل است که یک برنامه امنیتی روی آن نصب شده است. برای ساخت کلید سخت افزاری مخصوص گوگل و افزودن برنامه امنیتی گوگل روی آن روی دکمه Add Security Key را فشار دهید و مراحل دستور داده شده را دنبال کنید.
سخن آخر
براى اینکه لابه لاى مطالب گفته شده دچار سردرگمی نشوید، بعنوان بهترین راهکار عمومی پیشنهاد میکنم که پس از فعالسازی دسترسی ۲مرحلهای، شماره تلفن همراهتان را برای دسترسی به کدهای امنیتی از طریق پیامک معرفی کنید. همچنین یک شماره تلفن دیگر بعنوان شماره پشتیبان به گوگل معرفی کنید تا در زمانی که شماره اصلی به هر دلیلی قابل دسترس نبود بتوان از راه دیگری به کد امنیتی دست یافت.
اما بعد از معرفی شماره تلفنها، پیشنهاد میکنم که اپلیکیشن Google Authenticator را حتماً نصب کنید، چون این روش برای دسترسی به کد امنیتی گذشته از اندکی دردسر به هنگام راه اندازی، از همه در دسترستر و آسانتر است.
امیدوارم که توانسته باشم با زبان ساده مطالب اصلی را منتقل کنم.
اگر به امنیت حسابهای کاربری دوستانتان اهمیت میدهید، میتوانید با بازنشر دادن این مطلب آنها را با این موضوع آشنا کنید.
از طریق یه مقاله درباره قدیمی های وب ایران وارد سایت شما شدم و واقعا جالبه که بعد این همه سال هنوز دارید به کارتون ادامه میدید.
البته با توجه به اینکه سایتتون جنبه تجاری نداره عرض کردم.
مرسی از گزارش عالی بود
سلام
من نرم افزارGoogle Authenticatorنصب کردم البته از طرف یک شرکت که در ان اکانت دارم اما الان از روی گوشیم پاک شده الان شرکت برای بازیابی دوباره هزینه ازم من میخواد اون کد ۱۶رقمی رو دارم ولی قبول نمیکنه ومیگه کد درست نیست من چطور میتونم بار کد دوباره بازیابی کنم یا دوباره بتونم نصب کنم