در شش سال گذشته، همیشه آخرین پست بلاگنوشت در آخرین روز سال، خلاصهای از پستهایی بود که در آن سال منتشر شده بود. اما گویا متاسفانه بیرونقی بلاگنوشت به این سنت هم دارد تسرّی پیدا میکند! این شد که برای حفظ آن، هرچند با تاخیر چند روزه، قصد کردم تا بلاگنوشتهای ۹۱ را همراه با تبریکات نوروزی و آرزوی بهروزی برای همه منتشر کنم:
فروردین ۹۱
۱- اوائل سال ۹۱، هنوز تب استیو جابز داغ بود. اولین پست بلاگنوشت هم معرفی کتاب رایگان استیو جابز بود که توسط نارنجی تهیه شده بود.
۲- سایت Earth Hour در حرکتی جالب از همهی مردم دنیا خواسته بود تا برای کمک به محیط زیست، به مدت یک ساعت چراغهایشان را خاموش کنند. حرکتی که مصادف شده بود با روز طبیعت در ایران و خوشبختانه به همت مدیران ایرانی، در کشور ما هم با آن همراهی شده بود.
۳- یکی از حرکتهای پر سر و صدای پارسال، بمب عشقی بود که شهروندان اسرائیلی برای شهروندان ایرانی فرستاده بودند. که با توجه به پیشینهی روابط این دو کشور، حرکت درخور توجهی بود.
۴- به لطف دوستان، سال پیش بلاگنوشت یکی از کاندیداهای بخش بهترین وبلاگ فارسیزبان در جشنواره بهترین فعالیتهای وب دوئچهوله شده بود.
۵- و اما در ماه ابتدایی سال ۹۱، یکی دیگر از سوتیهای رسانهی به اصطلاح ملی ما رو شد و معلوم گردید که نه تنها هیچ توجهی به کپی رایت ندارد بلکه هر خبر دروغینی را هم بدون تحقیق پخش میکند!
۶- گپزنی با آرش آبادپور بعنوان داور جشنواره بهترینهای وب دوئچهوله، خیلی از روالهای این برنامه را روشن کرد. با توجه به اینکه آرش، امسال هم برای بار سوم و آنطور که خودش میگوید، آخرین بار، در این سمت نقش آفرینی میکند، خواندن دوبارهاش خالی از لطف نیست!
اردیبهشت ۹۱
۱- صدا و سیمای ایران، بار دیگر به یک منبع جعلی در اینترنت استناد کرده و به شبکهی ماهوارهای من و تو یورش برده بود که واقعاً جای تأمل و تأسف داشت!
۲- سرفصل جدیدی در بلاگنوشت با عنوان “بلاگنما” راهاندازی کردم تا زیر این عنوان به معرفی وبلاگهای خوبی که ارزش دیده شدن دارند، بپردازم. از ویژگیهای این کار این بود که معرفیها توسط خود نویسندگان وبلاگ انجام میشد.
۳- از دیگر کارهای خوبی که در بلاگنوشت طی سال گذشته انجام گرفت، بخش “از اجتماع وب” بود که طی آن به گپزنی کوتاه با فعالان شبکههای اجتماعی پرداختم. البته این بخش هنوز هم جای کار دارد و حالا که به گذشته برگشتهام، متاسف شدم که تعداد این پستها کم بوده!
۴- سال ۹۱ هم بدون فیس آف نبود! در اردیبهشت ماه در قالب فیسآف با مرد جنجالی عرصهی وب ایران، شایان شلیله، گپزنی داشتم!
خرداد ۹۱
۱- “تشکری که از زورگوئی میکنیم…” عنوان پستی بود که طی آن یکی از داستانهای کوتاه آنتوان چخوف را بازنشر کردم. خواندن این داستانک را توصیه میکنم.
۲- آدمها موجودات عجیبی هستند! وقتی توی زندگیهاشون دقیق میشی چیزهایی میبینی که با عقل جور در نمیاد اما همچنان جاریست…
۳- یکبار دیگر در ماه تصاویری دیده شد! اینبار لوگوی پپسی!!
تیر ۹۱
۱- از تیر ماه پوستهی پیشفرض وردپرس را بر تن بلاگنوشت کردم تا اینچنین هم سادگی بلاگنوشت حفظ شود و هم از همهی امکاناتی که وردپرس پشتیبانی میکند، بتوان بهره برد.
۲- برای چند روز، بلاگنوشت به یک سرور وطنی منتقل شد. بدین ترتیب فیلترینگش برداشته شده بود اما متاسفانه بعضی از پلاگینهای متصل به سایتهای فیلتر، دیگر عمل نمیکردند. این شد که عطای هاست ایرانی را به لقایش بخشیدم!
۳- از هرچه بگذریم، بازی وبلاگی خوشتر است! در بازی تیرماه پرسیدم: توی بازار گرم تحریمها، شما چه چیزها یا چه کسانی رو تحریم میکنید؟! و نتیجهاش شد بازی وبلاگی “من تحریم میکنم!“
۴- درسنامه یکی از کارهای خوبی است که در وب فارسی انجام گرفته. خودم چند تا از دورههایش را گذراندهام و به نظرم برای یادگیری سیستم خوبی است. پیشنهاد میکنم که برای یکبار هم که شده تجربهاش کنید.
مرداد ۹۱
۱- یکی از سفرهای خوبی که در سال ۹۱ تجربهاش کردم، سفر بین راهی به خانه نیما یوشیج در یوش بود.
جادهی هراز به یوش و یوش به نور، فوقالعاده زیباست. اگر دوست دارید به ابرها سلام کنید، حتماً این مسیر را گز کنید…
۲- در تابستان ۹۱، دورهی دیگری از بازیهای المپیک برگزار شد. گوگل هم به همین مناسبت یک دوره بازیهای المپیکی روی لوگوهای خودش برگزار کرد که در نوع خودش جالب توجه بود.
۳- اگر اهل گوش دادن به موسیقی آنلاین هستید، انواع و اقسام موسیقی مستقل ایرانی مثل موسیقی تلفیقی و موج نو، رپ، هیپ هاپ، بلوز، جاز و… را میتوانید از کانالهای مختلف تهرانزیت گوش کنید و کیفور شوید.
۴- زلزله آذربایجان یکی از اتفاقات تلخ سال ۱۳۹۱ بود. اما در حاشیهی آن اتفاقات بد دیگری مثل پخش شدن خبرهای دروغین در شبکههای اجتماعی هم افتاد که باید در این باره بیشتر حرف زد.
۵- و خبر خوش اینکه یکی از دوستان فرهیختهی من در مرداد ۹۱ از اوین آزاد شد: فرشاد قربانپور…
۶- از کارهای خوبی که در طی کمک به زلزلهزدگان آذربایجان اتفاق افتاد، کمکهای آنلاینی بود که میشد ارسال کرد. حتی توانستیم فطریهها را هم بصورت آنلاین برایشان بفرستیم و با این کار در حرکت روز جهانی بشردوستی شرکت کنیم.
شهریور ۹۱
۱- اگر اهل بازی Angry Birds هستید، میتوانید در یک تورنمت آنلاین با دوستانتان در فیسبوک شرکت کنید و رکورد همدیگر را بشکنید.
۲- بمناسبت هفتهی وبلاگنویسی سال ۹۱، فرصت وبلاگها را غنیمت شمرده و یک گپلاگ یا دورهمی آنلاین برگزار شد و درباره وبلاگها با هم صحبت کردیم.
۳- یکی از دوستان خوبم به کار موسیقی رو آورده و یک آهنگ زیبا منتشر کرد که به گوش من خیلی خوش آمد. پیشنهاد میکنم اگر غروب شرعی را نشنیدهاید، حتماً دانلودش کنید.
۴- و تقریباً از اواخر تابستان بود که قیمت همه چیز و البته خودروها، سر به فلک گذاشت! در مطلب “از این گرانمایه خودرو” در اینباره غر زدهام!
۵- متاسفانه بعد از بحث یارانهها و همهگیر شدن کارتهای بانکی، کلاهبرداریهای بانکی هم دوچندان شد که این امر بیشتر ناشی از ناآگاهی مردم میباشد. به همین خاطر بر خود واجب دانستم تا مطلبی هم دراین باره بنویسم و برخی نکات را یاداوری کنم.
مهر ۹۱
۱- در یک حرکت خودجوش، ما تصمیم گرفته بودیم که گوگل را تحریم کنیم! اما واقعاً گوگلی که تحریم کردیم چیست؟!
۲- اگر دنبال کار میگردید یا در اطرافیانتان کسانی هستند که دنبال کار میگردند، پیشنهاد میکنم که خبرخوان کاریابی و استخدام را به لیست فیدهای فیدخوانتان اضافه کنید.
۳- همه میدانیم که کلمات عبور، کلیدهای مهم خانههای دنیای الکترونیکیمان هستند. اما در این گرمبازارِ شبکههای تحت وب و انواع و اقسام سایتهایی که باید در آنها عضو بود، چطور باید کلیدهای مطمئنی برای هر سایت داشت و از آن مهمتر، چطور باید این کلمات عبور را به خاطر سپرد؟! پیشنهاد من استفاده از LastPass است!
۴- اگر دوست دارید فاویکون وبلاگ وردپرسیتان، همان گرآواتارتان باشد، کافیست که افزونه Gravatar Favicon را نصب و فعال کنید!
آبان ۹۱
۱- یکی از نکات مهمی که همیشه باید در هنگام استفاده از شبکههای اجتماعی مثل فیسبوک رعایت کنیم، حفظ حریم خصوصی است. مثل اینکه چطور عکسها را در فیسبوک از منظر عمومی پنهان کنیم؟
۲- اگر وبمستر هستید و دوست دارید اطلاعات بیشتری درباره ابزار گوگل برای وبمسترها کسب کنید، پیشنهاد میکنم کتاب آنلاین جامع راهنمای گوگل آنالیتیکس (Google Analytics) را تهیه کنید.
۳- از سفرهای خوب دیگری که در سال ۹۱ داشتم، سفر به یزد بود. که این سفرنامه را اینجا میتوانید بخوانید.
۴- اگر دوست دارید آرشیوی از توئیتهایتان داشته باشید، پیشنهاد میکنم راهکاری را که عباس قربانی عزیز ارائه کرده است را ببینید.
۵- یکی از اتفاقات خوب سال ۹۱ برای ما، ورود بارنی پیشو به خانوادهمان است، که بسی شادی با خودش به همراه آورده.
آذر ۹۱
۱- در آذر ماه فقط یک پست در بلاگنوشت منتشر شد که آن هم بمناسبت نه سالگی اینجا بود.
دی ۹۱
۱- توفیق شد که یک سفر یهویی به مشهد داشته باشیم. اما متاسفانه نحوهی مدیریت حرم امام رضا (ع) اصلاً به مذاقمان خوش نیامد! این شد که پست “حصر حرم امام رضا ؟!” را نوشتم.
۲- و سی سالگی، سلام!
بهمن ۹۱
۱- با یک سری وب سایتهای جدید ایرانی آشنا شدم که به نظرم ایدههای جالبی داشتند. نگاهی به آنها بیاندازید، شاید شما هم دوستشان داشته باشید.
۲- متاسفانه در سالی که گذشت، جشنواره وب ایران به دلیل سوء مدیریتش پر از حاشیه بود و یکی از کارهای خوبی که میتوانست آیندهی روشنی داشته باشد به ورطه نابودی کشیده شد. در همین رابطه، علاوه بر مطلبی که نوشتم، یک بازی وبلاگی هم راه انداختم تا شاید همهمان به راه راست هدایت شویم!!
۳- یکی از سرگرمیهای این روزهای من، کار با اپلیکیشن اجتماعی FourSquare است. اگر شما هم دوست دارید مکانهایی را که به آنجاها میروید با دیگران به اشتراک بگذارید، این مطلب را بخوانید و به جمع کاربران این شبکه بپیوندید.
اسفند ۹۱
متاسفانه فرصت نشد که هیچ مطلبی در اسفند ماه در بلاگنوشت منتشر کنم که بسی برایش متاسفم.