اگر بلاگنوشت را دنبال میکنید و با نویسندهی آن آشنا باشید، میدانید که من همیشه از کارهای خوبی که برای وب فارسی میشود، حمایت میکنم. و مطالب پیشین بلاگنوشت حکایت از حمایت همیشگی من از جشنواره وب فارسی دارد.
خوشبختانه این جشنواره در پنج دورهی گذشته همیشه روند رو به رشد داشته و در هر دوره روال کاری آن به شکلی نیکوتر ادامه مییابد. و این محقق نمیشد جز با تلاش برگزارکنندگان این جشنواره و همهی اهالی وب که با حمایتهایشان هویتی برتر به آن بخشیدند.
اما با این حال نباید به خود غره شد، چرا که هنوز هم جای کار، بسیار است و میتوان بهتر عمل کرد. و مسلماً تایید میفرمایید که یکی از بهترین راهکارها برای شناخت نقاط ضعف، دریافت انتقادات و کار کردن بر روی آنهاست.
برای مثال یکی از نقاط ضعفی که متاسفانه در وب فارسی مشاهده میشود، حضور فعال و حتی قدرتمند سایتهای ناقض کپیرایت است. چه سایتهایی که به انتشار لینک دانلود نرمافزارهای کرکشده یا فیلمها و موزیکهای کپی شده میپردازند و چه سایتها و وبلاگهایی که مطالب دیگران را به نام خود منتشر میکنند. این سایتها و وبلاگها هر قدر هم که خوب باشند، حداقل نباید در یک جشنوارهی رسمی که قرار است به اعتلای وب کمک کند، حضور داشته باشند!
دغدغهای که به انتشار مطلب زیر در فیسبوک و مشابه آن در اکانت توئیترم منجر شد:
وقتی سایتهای شرکت کننده در جشنواره وب ایران رو میبینم واقعاً ناامید میشم!
سایتهای خوب خیلی کم هستند و از همین الان میشه برندهها رو حدس زد.واقعاً نمیدونم بعضی از این وبمسترها چطور روشون میشه که در جشنواره وب شرکت کنند! وقتی که سایتشون پر از نقض کپی رایت هست. گویا این مسئله اپیدمی شده و حتی اونقدر کم ارزش شده که چنین سایتهایی از مرحلهی پذیرش جشنواره وب هم میگذرند و وارد مرحله داوری میشن!
یه انتقاد هم به برگزارکنندههای جشنواره وارده که چرا اینجور سایتها (مثل وبلاگهای فناوری که کل مطالبشون از سایتهای دیگه کپی شده، یا سایتهای دانلودی که کپی رایت رو رعایت نمیکنند) در جشنواره پذیرفته شدهاند؟!
گیرم هم این سایتها در داوری رای نیاورند اما با بازدیدکنندههای بالایی که دارند، اگه در بخش مردمی برنده بشند، آیا این از ارزشهای جشنواره وب کم نمیکنه؟!
همانگونه که پیداست قصد من از انتشار این مطلب در مرحلهی اول تقبیح سایتهای ناقض کپیرایت است، و در مرحله بعد قصد داشتم تا با انتقاد از جشنواره وب، به دستاندرکاران آن در رابطه با یک نکتهی منفی در روال جشنواره که به چشمم آمد، اطلاع دهم.
اما متاسفانه نحوهی برخورد مدیر جشنواره وب ایران، با این مطالب آنقدر توهینآمیز بود که تا استعفای بنده از داوری جشنواره پیش رفت!
برخورد ایشان آنقدر زننده بود که خودم هم به شک افتادم که نکند مرتکب گناهی کبیره شده باشم! این شد که در همان ابتدا، توییتهایم را حذف کردم. و به چند تن از دوستان آگاه و مورد اعتمادم ایمیل زدم و از ایشان جویای نظر شدم. حتی چند وقتی هم برای اینکه نگاه -هرچند عدهای کم- به جشنواره منفی نشود، از خیر موضوع گذشتم، اما به اصرار دوستان، طی این پست خواستم تا با انتشار شرح ماجرا، انتقاد دیگری به جشنواره داشته باشم که «هیچکس و هیچ اتفاقی از انتقاد مبرّا نیست».
حالا که جشنواره وب هر سال بهتر برگزار میشود، همهی ما خوشحالیم و به مدیران آن دست مریزاد میگوییم. اما یادمان نرود که همین پیشنهادها و انتقادها بودند که آن را در مسیر بهتر شدن قرار دادهاند. و حالا که به اوج نزدیک است، نکند که غرور بگیردمان و با تصمیمهای ناثواب تیشه به ریشهاش بزنیم…
در همین رابطه:
ندای امروز : آیا جشنواره وب ایران مفید است؟
آرش زاد : جشنواره وب و انتقاداتی که هیچ وقت وارد نیست!
زوارزاده : جشنواره وب ایران – خاورزمین
نریمان غریب : جرایم رایانهای و جشنواره وب ایران
باهات موافقم آقا صادق.
من اینجا قرار نیست وکیل کسی باشم ولی فکر کنم اجازه صحبت کردن در مورد رو بتونم برای خودم قائل بشم.
در جریان بحثهای این یکی دو روزه هم بودم از دور و میتونم بگم در توییتهاتون هیچ نکتهی منفیای که ندیدم هیچ حتی انتقادتون هم نسبت به خود جشنواره نبود و به شرکت کنندهها برمیگشت.
آقای شلیله هم که میگن الان وقت این انتقادها نیست خب بهتر بود میگفتن کی وقت گفتنش هست؟
آیا این سایتهایی که خصوصیاتش رو در بالا گفتید اگر تاییدیه اولیه میگرفتن و بعد این حرفها در موردشون زده میشد آیا درست بود؟ اون موقع که ایراد به خود داوران برمیگشت.
زیاد با روال جشنواره آشنا نیستم اما با مطالعه قوانین کلی شرکت در جشنواره و تطابق اون معیارهای داوری باید بگم که اینها اصلاً باهم ارتباط ندارن متاسفانه و معیارهای داوری شفاف گفته نشده.
اما آقا صادق میشه به حرفهای شما رو در چهارچوب همون شرایط عمومی شرکت در جشنواره گنجوند (http://mcaf.ee/ui6nt )
حرف شما نوعی بازگویی بند دوم قوانین جشنواره بود :
«شرکت کننده اعلام می دارد که صاحب محتواهای تولید شده و یا خدمات ارائه شده بوده و یا اجازه رسمی جهت انتشار و عرضه چنین خدماتی را از طرف صاحبان حق دارا می باشد.»
این یعنی حرف بد یا نابجا؟
متاسفانه فکر میکنم مدیران جشنواره بیشتر نگران کاهش یا تحت تاثیر قرار گرفتن شرکت کنندگان و حامیان مالی جشنواره هستند تا کیفیت و مفید بودنش.
این هم بگم که نباید بانیان این جور حرکات رو در محیط سایبر دلسرد کرد اما خودشون هم نباید اینقدر نازک نارنجی باشن که ;-)
از توضیحاتت ممنونم عباس جان :)
متاسفانه با توجه به رویکرد مدیران جشنواره در رابطه با انتشار انتقادات به نظر مى رسه که تحلیل شما در رابطه با تحت تاثیر قرار گرفتن مخاطبان و در قِبل اون حامیان مالى از اولویتهاى اصلى جشنواره است!
سلام
بابت نوشته خوبتان ممنونم
از امسال بخش حقوقی جشنواره راه اندازی شده و برای سال بعد حتما یکی از ملاک های داوری بررسی مسائل حقوقی وب سایت ها خواهد بود.
متشکرم
مشاورعالی
حامی ۵مین جشنواره وب ایران
این خیلى عالیه.
اما کاش در جواب همون توییت اول هم به همین صورت جواب انتقاد من داده مى شد. اینجورى حتى براى جشنواره هم بهتر مى بود و ارزشش بیشتر مى شد.
شاید در انتخاب مدیران پاسخگو باید تجدیدنظر بشه!
جشنواره وب شده جایی که سایت کوچیک و وبلاگ اولی ها میان و خوشحالن توش. اما سایت های بزرگ و حرفه ای می دونن که اونجا چه خبر و کسی طرفش نمیره. به نظر من الان شرکت کردن در جشنواره وب بیشتر بیکلاسی هست.
در مورد شرکت نکردن سایتهاى بزرگ باید بگم که البته سایتهاى بزرگ و موفق زیاد هم در جشنواره حاضر هستند. البته شاید تعدادشون مناسب وب فارسى نباشه اما بالاخره هستند.
اما متاسفانه در بخش وبلاگها حضور کمرنگترى رو شاهد هستیم که احتمالاً بخاطر شناختى هست که دارند!