من همیشه با شرکت Apple در ارتباط خواهم ماند. امیدوارم در سراسر زندگیم، کارها به گونهای پیش روند که اهداف زندگی من و اهداف Apple مثل یک پردهی نقشدار، در تار و پود هم تنیده شوند. شاید چند سالی اینجا نباشم، اما من همیشه باز خواهم گشت.
— استیو جابز، ۱۹۸۵
این جملات را استیو جابز طی مصاحبهای با Playboy در سال ۱۹۸۵ ایراد نمود. اینها را در فوریه ۱۹۸۵، درست قبل از خروجش از شرکت اپل، که به همراه استیو وزنیاک و رونالد وین، تاسیس کرده بود، بیان نمود. اپل، از یک گاراژ شروع به کار کرد، اما هوش وزنیاک و راهبری جابز، طی نه سال آن را به یک شرکت تراز اولدر زمینهی کامپیوترها تبدیل نمود.
استیو همیشه راه خودش را برای انجام کارها داشت، خصلت مشهوری که موجهای مهندسی بسیاری را بر جای گذاشت. وقتی کارها خوب پیش میرفتند، او پرستیدنی بود، اما هنگامی که کار از روال خارج میشد، کسی نمیتوانست سراغش برود.
در می ۱۹۸۵، جابز توسط جان اسکالی که از شرکت Pepsi به عنوان مدیرعامل شرکت اپل، به کار گرفته شد، اخراج گردید! در این مدت استیو برای انجام دادن کارهایش، فراغت بیشتری یافت.
فشار موفق بودن، جای خودش را به فراغبالی مبتدی بودن، و مطمئن نبودن، داد. این رخداد، مرا وارد خلاقانهترین دوران زندگیم کرد.
— استیو جابز، ۲۰۰۵
استیو شرکت کامپیوتری NeXT را تاسیس نمود. شرکتی که تولیدکنندهی کامپیوترهای رومیزی بسیار پیشرفته (و البته بسیار گران) شد. کامپیوترهایی که بخاطر پایهی شیگرا بودنشان، مورد استقبال توسعهدهندگان نرمافزاری قرار گرفت. گرچه این کامپیوترها هرگز نتوانستند از نظر مالی موفق باشند، اما از جهات دیگر بسیار سودرسان بودند.
در همه چیز، نقاط منفی وجود دارد. اشتباهات و عواقب غیرعمد در هرچیزی وجود دارد. تباهکنندهترین بخش تکنولوژی که من تاکنون دیدهام، تلویزیون است. اما همین تلویزیون بهترین و عالیترین است.
— استیو جابز، ۲۰۰۳
در سال ۱۹۸۶، جابز شرکت Graphics Group، که در آن زمان شرکت کوچکی بود که به خلق جلوههای ویژه تصویری مثل جلوههای فیلم پیشتازان فضای ۲ میپرداخت، را به قیمت ۵ میلیون دلار خرید. در سال ۲۰۰۶، یعنی ۲۰ سال بعد از آنکه جابز مالکیت آن را در اختیار داشت، این شرکت به قیمت ۷.۴ میلیارد دلار به شرکت Disney فروخته شد (که حالا با نام Pixar شناخته میشود).
خیلی از اوقات، مردم نمیدانند که چه میخواهند، تا اینکه شما نشانشان میدهید.
— استیو جابز، ۱۹۹۸
در سال ۱۹۹۶، اپل، شرکت NeXT جابز را خریداری نمود و استیو را بار دیگر به شرکت برگرداند، و این بار وی را بر جایگاه مدیریت نشاند. در این زمان، استیو پروژههای ناموفق شرکت (مثل Newton) را تعطیل کردو در نهایت Apple را به شرکتی که امروزه میشناسیم، بدل نمود.
اول که شروع به حل مسئلهای میکنید، راهحلهایی که ابتدا به ذهنتان میرسند خیلی پیچیدهاند و اغلب افراد در این مرحله، دست از تلاش میکشند. اما اگر ادامه دهید و با مسئله زندگی کنید و لایههای زیرین مشکل را کشف کنید، اغلب به راهحلهای ظریف و سادهای دست خواهید یافت.
–استیو جابز، ۲۰۰۶
استیو در طی ۱۵ سال همکاریش با اپل، با تعداد زیادی راهحل هوشمندانه برای حل مشکلاتی آمد که حتی خیلی از افراد نمیدانستند که چنین مشکلی دارند! iMac در سال ۱۹۹۶ تحت نظارت استیو جابز، راهی بازار شد. دستگاهی که به قول وی، «هیجان اینترنت را با سادگی مکینتاش» درهم آمیخت. اما در سال ۲۰۰۱ اپل، واقعاً گامهایش را محکمتر و بزرگتر برداشت.
خلاقیت تنها ارتباط دادن بین چیزهاست. وقتی که از افراد خلاق میپرسید که چگونه کارها را انجام میدهند، آنها کمی احساس گناه میکنند، چون در حقیقت آنها کاری نمیکنند، بلکه فقط چیزهایی را مییبنند. بعد از مدتی این کار تقریباً برایشان عادی میشود.
— استیو جابز
در سال ۲۰۰۱ بود که اپل تبدیل به شرکتی شد که ما امروزه میشناسیم: اپل سیستم عامل Mac را با OS X (که بر پایهی NeXT ساخته شده بود) بازسازی نمود، فروشگاههای زنجیرهای Apple افتتاح شدند، iPod و همراه آن iTunes ارائه شدند. در روزهای اول، اینها اخبار تکاندهندهای بودند، هرچند که خیلی زود به صنعتی عادی بدل گردیدند.
ما برای کارهایی که میکنیم، خیلی مشتاقیم.
— استیو جابز، ۱۹۸۵
بعد از این، اپل، در سال ۲۰۰۷، iPhone، در سال ۲۰۰۸، App Store و در سال ۲۰۱۰، iPad را عرضه نمود. هر سهی این محصولات، با وجود تمام کنجکاویها و تردیدها، چنان گسترش پیدا کردند که هیچکس – مطمئناً حتی خود استیو جابز هم – فکرش را نمیکرد. گرچه شاید مردم اخیراً از iPhone 4S راضی نبوده باشند، اما این بخاطر محصولات حیرتآوریست که اپل در گذشته با آنها همه را مسحور کرده است.
من متاسفم. این درست است. بچهدار شدن، دید شما را نسبت به چیزها تغییر داده است. ما متولد شدیم، در حال زندگی میکنیم و میمیریم. این واقعه برای یک مدت طولانیست که در جریان است.
— استیو جابز، ۱۹۹۳
استیو جابز تاثیر پررنگی روی صنعت گذاشت. تاثیر شگرف او روی دنیای الکترونیک شخصی، غیرقابل انکار است و فوت ناگهانیش، چالهی عظیمی بر جای گذاشت که پرشدنی نیست. اما او همچنین میراث بزرگی بر جای گذاشت که نظیر آن بسیار کم است. اپل حالا محکم و استوار بعنوان لیدر دنیای الکترونیک شخصی، ایستاده است و برای خیلیها آن همیشه خانهای خواهد بود که استیو آن را بنا کرده است.
در انتها پیشنهاد میکنم که به هیچ عنوان سخنرانی استیو جابز را در مراسم فارغالتحصیلی دانشگاه استنفورد – با زیرنویس فارسی – از دست ندهید: