از وقتی تصمیم گرفتم که وبلاگم را دات کام کنم، اولین انتخابی که باید میکردم این بود که از چه نرم افزار مدیریتی برای مدیریت محتوای وبلاگم استفاده کنم. ابتدا از آنجائیکه بسیاری از وبلاگهای فارسی از موویبل تایپ استفاده میکردند، من هم این نرم افزار را روی هاست خودم نصب کردم و شروع به سر و کله زدن با آن نمودم. مقالات بسیاری درباره موویبل تایپ و نحوه مدیریت آن خواندم، ولی با همه امکاناتش به دلم نچسبید.
در مرحله دوم تصمیم گرفتم که از وردپرس، دومین نرم افزار مدیریتی پرکاربر استفاده کنم. وردپرس را نصب کردم. با وجود اینکه قسمت مدیریتیاش از نظر ظاهری بهم ریختهتر از موویبلتایپ بود، ولی با آن احساس راحتی بیشتری میکردم. خصوصاً اینکه تمام امکاناتش رایگان بود و منابع اطلاعاتی و پشتیبانی بیشتری از آن یافتم. این شد که وردپرس را برای مدیریت «بلاگنوشت» انتخاب کردم و الان هم از این انتخاب بسیار راضی هستم.
اولین باری است که با وردپرس کار میکنم ولی با این حال در این مدت کوتاه تجارب زیادی در این زمینه بدست آوردهام که تصمیم دارم آنرا در اختیار علاقمندان قرار دهم. قبل از هر چیز از نصب وردپرس روی هاست شروع میکنم:
۱- آخرین نسخهای که تاکنون از وردپرس عرضه شده است، نسخه ۲.۰.۴ است که برای نصب بر روی هاست میتوانید آنرا با توجه به نوع سرور هاستتان از اینجا دانلود نمائید.
۲- وردپرس به یک پایگاه داده نیاز دارد که توصیه شده آنرا بر پایه SQL تعریف نمائید. برای این کار وارد کنترلپنل هاست خود شوید و به قسمت My SQL Databases بروید. در این قسمت بایستی یک پایگاه داده و یک نام کاربری و کلمه عبور برای دسترسی به این پایگاه تعریف نمائید.
برای ساختن پایگاه داده، در قسمت New Databases یک نام وارد کنید و کلید Create Database را فشار دهید.
برای تعریف کاربر، در قسمت Current User، یک نام کاربری در جلوی Username و یک کلمه عبور در جلوی Password وارد کنید و کلید Create User را بزنید.
برای اینکه بین کاربری که ایجاد نمودید و پایگاه داده ارتباط برقرار کنید، در قسمت Add Users to your Databases نام کاربر و سپس نام پایگاه دادهای را که ایجاد نمودهاید انتخاب کنید و پس از اینکه در قسمت Privileges گزینه All را انتخاب کردید، گزینه Add را کلیک کنید. بدین ترتیب با کاربر معرفی شده به پایگاه دادهای که برای وردپرس ساختهاید دسترسی خواهد داشت.
۳- حال نوبت به آن میرسد که وردپرس را در هاست خود آپلود نمائید. برای این کار میتوانید از نرمافزارهای مدیریت ftp همچون TurboFTP یا از نرمافزاری که در کنترلپنل هاستتان نصب شده است همچون File Manager استفاده کنید.
به هر ترتیب فایل فشرده شده وردپرس را که دانلود نمودهاید در پوشه public_html آپلود نمائید. و سپس آنرا از حالت فشرده خارج کنید. برای این کار اگر از File Manager استفاده میکنید، بایستی روی نام فایل کلیک کنید و گزینه Extract File Contents را کلیک کنید.
در حالت پیشفرض، پس از Extract کردن فایل، وبلاگ شما در آدرس http://your-domain/wordpress تعریف میشود. چنانچه میخواهید که وبلاگ شما در همان آدرس اصلی دامنه تعریف گردد، بایستی پس از Extract کردن، تمام محتویات داخل پوشه WordPress را به پوشه اصلی public_html انتقال دهید.
۴- در این مرحله بایستی به وردپرس، پایگاه داده و نام کاربری دسترسی به آن را معرفی کنید. برای این کار در بین فایلهای وردپرس دنبال فایل wp-config-sample.php بگردید و گزینه Edit File را انتخاب نمائید.
در بین کدهای این فایل دستورات زیر را بیابید:
// ** MySQL settings ** //
define( ‘DB_NAME’, ‘wordpress’ ) // The name of the database
define( ‘DB_USER’, ‘username’ ) // Your MySQL username
define( ‘DB_PASSWORD’, ‘password’ ) // …and password
define( ‘DB_HOST’, ‘localhost’ ) // 99% chance you won’t need to change this value
در خط دوم، بجای ‘wordpress’ نام پایگاه دادهای را که ساختهاید وارد کنید.
در خط سوم، بجای ‘username’ نام کاربری را که برای دسترسی به پایگاه داده تعریف نمودهاید، وارد نمائید.
و در خط چهارم، بجای ‘password’ کلمه عبور مربوط به نام کاربر را وارد کنید.
نکتهای که بایستی توجه داشته باشید، این است که در اغلب هاستها نام پایگاه داده و نام کاربری بصورت Host Username_name ثبت میشوند. برای اطمینان از این مورد بهتر است به قسمت مدیریت پایگاه داده هاستتان مراجعه کنید و نام کامل پایگاه داده و کاربر را از آنجا بخوانید.
در انتها، نام فایل را به wp-config.php تغییر داده و Save نمائید.
۵- برای اتمام مراحل نصب وردپرس، به داخل پوشه wp-admin رفته و روی فایل install.php کلیک کرده و به آدرس file url بروید.
صفحه جدیدی باز میشود که در آن باید روی لینک First Step کلیک کنید. سپس عنوان وبلاگ و آدرس پست الکترونیکیتان را وارد کنید.
در صفحه Second Step، برای ورود به نرمافزار وردپرس، یک نام کاربری (admin) و یک کلمه عبور به شما داده میشود، که باید آنها را به یاد داشته باشید.
بدین ترتیب، نصب وردپرس به پایان میرسد و حالا شما برای وارد شدن به قسمت مدیریت وبلاگ میتوانید به آدرس http://domain/wp-admin بروید.
مطلب بسیار مفیدی بود
هر چند قبلا زیاد بهش پرداخته شده بود
ععکس بالای صفحهء وبلاگ شما فوقالعاده زیباست. سایز بزرگ این ععکس را دارید؟ و میتوانید لطف کنید برای من بفرستید؟ مممنون.
صادق جم: دوست گرامی! این قالب از قالبهای توسعه یافته وردپرس میباشد که در سایت رسمی خود وردپرس موجود است. عکس مورد نظر نیز با همین سایز جزو اجزای این قالب بوده که من تنها روی آن نام وبلاگم را نوشتهام. عکس مذکور را (البته بدون نوشتههای رویش) به ایمیلتان ارسال کردهام.
هسلام دوست عزیز وبلا خوبی داری اما یه جورایی بر ضد خودمون نوشتی بر ضد بچه ها چه فرقی داره تو چه محیطی باشیم پرشین .. بلاگفا
صادق جم: من هم دقیقاً همینو نوشتم! چه فرقی میکنه که تو کدوم سرویس دهنده باشیم! پس چرا باید وابسته به پرشین بلاگ باشیم؟!
سلام
ورود شما به جمع کاربرای وردپرس تبریک میگم. اما با اینکه این تجربه اول شما با وردپرسه واقعاً کار تمیزی شده.
از کامنتی هم که تو یک ایرانی دات آی آر نوشتی ممنونم.
موفق باشی یاعلی
خیلی مفید و خوب بود.
دستت درد نکنه خیلی عالی بود کلی استفاده بردم. میگم درمورد قالبش هم بگو که چطوری قالبش رو خودمون طراحی کنیم. با تشکر
صادق جم: خوشحالم که بکارتون اومد. امیدوارم بتونم در آینده نزدیک در مورد قالبهای وردپرس هم بنویسم.